27 oct. Com més distància social, més COMUNICACIÓ DE PROXIMITAT
Tot i que la situació segueix sent complicada i a pesar de tot el que hem viscut, hi ha un present i un futur que és vital seguir treballant-los. I per això cal més que mai, plantejar-se la comunicació de proximitat. La comunicació que AJUDARÀ a tirar endavant a la petita i mitjana empresa, el petit comerç, el comerç de proximitat, els ajuntaments de localitats mitjanes i petites i les entitats socials
Cal fer un pas més i tornar a transmetre aquells missatges que ens defineixen. Primer, però, hem de treballar amb els nostres equips, hem d’informar-los i felicitar-los al màxim, quan toca, perquè es motivin. N’hem de tenir cura, els hem d’engrescar i animar-los a seguir treballant, tot i la situació tan complexa en la qual ens trobem.
I després, cal posar en marxa tots els mecanismes per estar presents i en contacte amb tots els nostres públics externs. Ara és més important que mai cultivar les relacions i la comunicació contínua amb els nostres clients. Però també són importants, més que mai, les relacions institucionals, el contacte amb les associacions comercials i les entitats culturals, entre d’altres, i també l’acció comunicativa amb els nostres proveïdors. Per descomptat, sempre establint els canals idonis per a cada públic. Ara, més que mai, convé escoltar i ser escoltats.
Com s’ho fan les petites empreses del sector, com la nostra, per tirar endavant? Doncs amb ganes i energia, i buscant la manera de seguir treballant amb els clients de sempre i d’accedir a nous clients que formin part del teu públic objectiu. Però, per això, cal tenir clar qui són els nostres clients.
En màrqueting digital, quan es vol definir i identificar els clients actuals i potencials, es parla del buyer persona. I qui són els nostres buyer persona, els clients de M&m Comunicació? La petita i mitjana empresa que necessita reactivar la seva activitat després d’una “parada” tan important. Les institucions públiques d’àmbit local i comarcal, les associacions professionals, les entitats socials… han d’activar la comunicació, ja que sense ella no arribaran als seus públics. Això no significa l’obligatorietat d’assumir grans inversions. Vol dir plantejar-nos una estratègia comunicativa adequada al nostre perfil.
I el mateix heu de fer vosaltres. Analitzar qui és de debò el vostre “buyer persona”, el vostre client, i adaptar de forma ràpida el vostre producte o servei a la seva situació actual. I comunicar-ho.
I la nostra agència i agències similars us poden ajudar. Però no som mags. Hem de conèixer i “viure” l’organització amb qui treballem. És bàsic fer una tasca prèvia molt important d´immersió en la companyia, serà essencial per posar en marxa un bon pla de comunicació. Tant se val si és una campanya de comunicació externa o interna, online o en mitjans tradicionals, o una peça isolada com el redisseny del logotip o un vídeo corporatiu…
Moltes vegades ens enlluernen amb grans idees, brillants com focs artificials, però el que tenim davant són coets que fan moltes llumetes i molt soroll. No són estratègics. Duren un instant, brillen fort i fan que tot ressoni, però el seu efecte desapareix a l’instant.
Investigueu, analitzeu, proposeu, poseu en pràctica i torneu a analitzar. No ho dubteu, és la millor manera d’actuar. I així implementar accions que fan que al final, avanceu i us mantingueu, o fins i tot creixeu, en aquests moments tan complexos i amb necessitat d’accions que suposin un retorn econòmic tangible.
Tots tenim dues opcions davant l’adversitat actual: “O ens quedem parats i plorant, o ens movem i ens posem a dissenyar, fabricar o vendre mocadors…”
No és fàcil, però ara que s’imposa la distància ens cal, us cal, una comunicació més propera que mai.