24 març El pla de comunicació per un ajuntament, per petit que sigui
La comunicació ha estat i és una de les funcions inherents a la gestió pública i l’activitat administrativa, al servei de la ciutadania. Les entitats públiques locals tenen el deure i necessiten transmetre, tant internament com externament, procediments, valors, objectius, activitats… necessiten comunicar-se, en suma.
El pla de comunicació, en el context de la planificació estratègica, és el document que recull l’estratègia general a nivell de comunicació, el missatge i l’estil a difondre amb l’objectiu d’aconseguir una política del consistori coherent i eficaç.
En definitiva, identifica les accions de comunicació a desenvolupar al llarg del procés estratègic de l’entitat. En aquest sentit és fonamental que el pla de comunicació formi part des de l’inici del pla estratègic i es revisi, com a mínim, amb la mateixa periodicitat que aquest.
El pla de comunicació revertirà en beneficis directes per a l’Ajuntament:
• Perquè genera imatge d’eficiència, professionalitat i lideratge.
• Perquè permet allunyar-se de la departamentalització i sectoralització de les polítiques i generar un discurs global i coherent com a entitat.
• Perquè pot millorar les relacions entre les persones de les diferents regidories i la coordinació interna al consistori i, en general, el clima laboral dins l’ens.
• Perquè pot generar confiança i implicació de tota la ciutadania, envers l’Ajuntament.
• Perquè permet a l’Ajuntament relacionar-se amb els seus grups d’interès (empresaris, tècnics, ciutadans,…) ja que estan degudament informats de l’activitat que es
porta a terme al municipi.
El punt de partida per a l’elaboració del Pla Estratègic de Comunicació d’un Ajuntament és sempre una auditoria prèvia, que ens permet conèixer en quin punt es troba la comunicació al consistori. L’auditoria reflecteix que s’ha fet fins ara, identifica l’opinió de diferents agents que estan implicats en la comunicació des de diferents perspectives i estableix un anàlisi de punts febles i punts forts (DAFO) amb l’objectiu de marcar àrees de millora.
I un cop arribat a aquest punt ja podem treballar el Pla de comunicació pròpiament dit que, bàsicament, consistirà en:
- Posicionament estratègic
- Objectius de comunicació
- Públics objectiu
- Missatges clau
- Pla d’acció
- Identitat corporativa
- Comunicació interna
- Comunicació externa
- Relació amb els mitjans de comunicació
- Comunicació a les xarxes socials
- Comunicació en situacions de crisi
- Cronograma
- Control i avaluació